Ameriški koker španjel

Učljivost: 3/5
učljivi in zelo navdušeni nad samim procesom

Nega: 5/5
zelo zahtevna nega, zahteva redne obiske pri frizerju

Sopotnik: 5/5
odličen sopotnik in družinski pes, ki se prilagodi ritmu družine

Čuvaj: 2/5
laja a tujca a nikakor ni agresiven do tujcev ali domačih

Zdravje: 4/5
nagnjeni k vnetjem uhljev, dedne bolezni preprečujemo s testi staršev 
O ameriškem koker španjelu malo na daljše

SPLOŠNO
Ameriški koker španjel je najmanjši član 2. sekcije 8. FCI skupine. Je zelo živahen, temperamenten pes. Lepo oblikovane glave, s povešenimi v višini oči, nastavljenimi uhlji, velikih okroglih oči toplega izraza. Njegovo telo je kompaktno, le nekoliko daljše kot višje in izredno elegantnega gibanja. Dlaka je dolga, svilnata, ravna z bogato poddlako, sicer pa ne sme biti prebujna.

Razdeljeni so v tri barvne skupine:

  • ČRNI – črni ter črni z ožigi
  • ENOBARVNI OSTALIH BARV (ASCOB) – vse nianse od zelo svetlo krem, preko rumene, oker, rdeče, do čokoladno rjave, kot tudi iste v kombinaciji z ožigi (ki pa so vidni le pri temnejših niansah)
  • VEČBARVNI – črno beli, rdeče beli, čokoladno beli, serci ter  v kombinaciji z ožigi

NEGA
Nega dlake je izredno zahtevna. Če želimo ohraniti lep, kvaliteten kožuh, je priporočeno tedensko kopanje ter razčesavanje dlake samo ob sušenju. Umazane prašne dlake se v tem primeru ne sme razčesavati, ko je suha. V kolikor želimo ohraniti njegovo tipično obliko, je priporočljivo striženje in trimanje dlake vsaj enkrat na dva meseca, britje ni zaželeno.

Če pa imamo psa samo kot družabnika in hišnega ljubljenca, mu dlako primerno skrajšamo in zredčimo. Tako so kopanja lahko redkejša, krtačimo in razčešemo ga na cca. 3-4 dni.


AKTIVNOSTI
Ameriški koker španjel ima precej energije, zato so sprehodi precej dobrodošli. Dovolj je tudi ograjen vrt, kjer se lahko prosto giblje, ali ga zaposlimo z igro. Obožuje tekanje za žogico.


KARAKTER
Ameriški koker španjel je družaben pes, izredno navezan na svojo družino. Neprestano v gibanju, zelo aktiven, temperamenten, veselega in radovednega karakterja,. Nikoli ne sme biti agresiven ali živčen.

Je izredno učljiv, zelo pozoren na okolico. Lovskega nagona skorajda nima in le redko laja. Pri vzgoji sta pomembni doslednost in mirnost vodnika.


ZDRAVJE
Dedne bolezni oči (kot so progresivna retinalna atrofija, očesne mrene, glavkom, retinalna displazija), so eden glavnih dednih zdravstvenih problemov, ki pa se z odgovorno vzrejo uspešno izločajo.

Vsak vzreditelj, ki želi vzrejati kvalitetno, tudi po zdravstveni plati, svoje pse redno testira na te bolezni in obolelih psov ne uporablja za nadaljnjo vzrejo. 

Zbral in pripravil: Jure Mele
Vsako kopiranje besedil je strogo prepovedano!