Angleški koker španjel

Učljivost: 4/5
zelo inteligentni, znajo biti trmasti

Nega: 5/5
zelo zahtevna nega, zahteva redne obiske pri frizerju

Sopotnik: 5/5
odličen sopotnik in družinski pes, ki se prilagodi ritmu družine

Čuvaj: 2/5
laja a tujca sprejme z mahajočim repom in upa na priboljšek

Zdravje: 4/5
nagnjeni k vnetjem uhljev, dedne bolezni preprečujemo s testi staršev
O angleškem koker španjelu malo na daljše
GLAVNE ZNAČILNOSTI
Značaj: igriv, prijazen, lahko trmast a izredno učljiv
Velikost: 38–41 cm plečne višine
Teža: 10–15 kg
Barva: enobarvni ter barvasti
 
SPLOŠNO
Angleški koker španjel je stara in zelo dobro poznana pasma, ki je skozi leta pridobila veliko privržencev, saj so prijazni, učljivi in odlični sopotniki. So ravno pravšnje velikosti, da jih lahko odpeljete s seboj praktično kamorkoli in dovolj kompaktni, da zmorejo tudi večje napore in aktivnosti. Španjel se bo prilagodil ritmu svoje družine zahteval pa bo, da je mentalno in fizično zaposlen. V kolikor ima preveč časa in mu je dolgčas ne bodite presenečeni, da bo počel neumnosti. Zavedati se je treba, da v osnovi še vedno govorimo o lovski pasmi, ki ima prisoten nagon (nekateri bolj, drugi manj), ki ga je potrebno obvladati in preusmeriti v katero nam ljubih aktivnosti.
 
AKTIVNOSTI
Idealno je, da svojemu kokru privoščite vsaj uro na dan fizičnega gibanja ter mentalne zaposlitve. Ker so dobro učljivi lahko sprehodu vključite metanje in prinašanje žogic/frizbija, plavanje ali izvajanje različnih trikcev. Sicer niso med najhitrejšimi ampak so vseeno odlični agilitaši, nekateri so se spopadli tudi z rally obidience-om ter man trailing-om. Opcij je ogromno, v kolikor imate voljo do učenja in dela z vašim ljubljencem!
 
NEGA
Koker ima v osnovi dolgo dvojno priležno svilnato dlako, kar pomeni, da zahteva kar nekaj nege. Idealno je redno krtačenje in kopanje ter cca 1x na 2 meseca obisk pri frizerju, ki bo dlako pravilno potrimal (odstranil poddlako) ter naredil obliko psa. Redna nega bo zmanjšala količino odpadle dlake v stanovanju. V kolikor ni steriliziran/kastriran je dlaka veliko lažja za nego, saj nima bujne poddlake. Ker imajo dolga viseča ušesa so nagnjeni k vnetjem uhljev.
 
VIZUALNO
Koker je majhen/srednje velik pes kompaktne postave z milim pogledom in vedno mahajočim repom! Njihova dolga ušesa še dodatno pripomorejo k simpatičnemu izgledu pasme. Je pes kratkega telesa in velike širine, kar marsikdo zmotno misli, da je debelost – kokri morajo imeti široka rebra, ki ustvarijo to značilno okroglo obliko. Imajo kompaktne „mačje” šapice ter lepo zaobljeno ritko 🙂 .
 
BARVE
Gotovo so kokri ena najbolj barvastih pasem znotraj vseh, ki jih priznava FCI (mednarodna kinološka zveza). Kljub veliki izbiri barv pa so vsi španjeli karakterno enaki, zato ne glede na barvo psa kupujete izjemnega sopotnika!
 
enobarvni:
– zlat/rdeč,

– črn ter črn z ožigi
– rjav/čokoladen ter rjav/čokoladen z ožigi
 
barvasti:
– črno-bel, črn serec, črno-bel z ožigi, črn serec z ožigi
– rjav/čokoladno-bel, rjav/čokoladen serec, rjav/čokoladno-bel z ožigi, rjav/čokoladen serec z ožigi,
– oranžno-bel, oranžen serec
 
Pripravila: Neža Jereb, psarna Belliton
Vsako kopiranje besedil je strogo prepovedano!