Valižanski špringer španjel

Učljivost: 5/5
Izredno inteligenten, stabilnega karakterja, vsestransko uporaben.

Nega: 2/5
Nega je nezahtevna, redni obiski pri frizerju niso potrebni, potrebno je redno razčesavanje daljše dlake na uhljih in nogah ter občasno krtačenje krajše dlake.

Sopotnik: 5/5
Je odličen deloven in družinski pes, prilagodljiv in karakterno nezahteven, močno navezan na lastnika in ne sodi v pesjak, še manj na verigo. Je aktiven in potrebuje nekoliko več gibanja.

Čuvaj: 3/5
Zadržan do tujcev, pozoren na dogajanje in zelo malo laja.

Zdravje: 5/5
Sodi med zelo zdrave  pasme.

O valižanskem špringer španjelu malo na daljše

GLAVNE ZNAČILNOSTI
Značaj: aktiven, čuječ, prijazen, ustrežljiv in vesel, izjemno učljiv, močno navezan na lastnika, z otroki in drugimi živalmi se odlično razume. 
Velikost: 46 cm psice, 48 cm psi
Teža: cca. 20 kg
Barva: osnovna bela z rdeče-oranžnimi lisami

SPLOŠNO
Valižanski špringer španjel je stara angleška pasma, izhaja iz Walesa; šele začetku 20. stoletja je bil valižanski špringer španjel priznan kot samostojna pasma. Uporabljali so ga in ga še danes kot večnamenskega lovskega psa, saj je  odličen delavec tako na kopnem, kot v vodi, izvrsten aporter, sposoben tudi dela na sledu. Značilno zanj je, da je vztrajen in neumoren ter lahko lovi v različnih vremenskih pogojih in na raznolikem  terenu. Danes je valižanski špringer španjel tudi odličen družinski pes, ki lahko spremlja lastnika pri športnih aktivnostih. Pri nas je pasma redka, v Sloveniji je trenutno le nekaj primerkov.

AKTIVNOSTI
Vsakodnevni redni sprehodi so nujni, saj je to precej aktivna pasma. Obožujejo tudi tek, plavanje … Ta pasma je primerna za aktivne lastnike, ki veliko svojega časa preživijo v naravi in se ukvarjajo s športi pri katerih bo lahko pes sodeloval. Najraje pa se bo pridružil lovcu in opravljal nalogo, za katero je bil vzrejen. Rad prenočuje v bližini lastnika, čez dan pa naj bo prost na večjem, varno ograjenem vrtu, kjer lahko porabi del svoje energije. Zapiranje v boks v času naše odsotnosti težje prenaša.

NEGA
Valižanski špringer španjel je načeloma zdrava in robustna ter odporna pasma. Nega  dlake zahteva tedensko  krtačenje. Redno pregledujmo ušesa, ki so nagnjena k vnetjem. Po potrebi mu skrajšamo kremplje. Kopamo ga le, če je to res nujno potrebno. 

VIZUALNO 
Je srednje velik pes, dlaka ni prezahtevna za nego ter zmerno odpada. Pes je precej zahteven glede vzgoje in brez nujne dnevne aktivnosti lahko razvije destruktivne vedenjske vzorce. Z otroki in drugimi živalmi oz. psi dobro sobiva, manj toleranten pa je do prosto živečih ptic, glodavcev in drugih manjših živali. Ob prihodu neznanih ljudi le-te najavi z laježem, vendar izrazitega obrambnega nagona ne kaže. Je španjelsko tipično zvest in vdan gospodarju in mu kot senca sledi. Do neznancev je nezaupljiv, vendar ni nikoli agresiven ali zadržan. Če ni dobro socializiran, se lahko zgodi, da je pretirano plašen ali samosvoj, zato je priporočljiva zgodnja dosledna socializacija. V družbi zelo majhnih otrok je potreben nadzor odrasle osebe, zaradi varnosti obeh, otroka in psa. Pes absolutno ni primeren za pesjak ali verigo.

Pripravil: Vladimir Fajdiga, predsednik SkzŠ
Vsako kopiranje besedil je strogo prepovedano!