Angleški špringer španjel

Učljivost: 5/5
Izredno inteligenten, stabilnega karakterja, vsestransko uporaben.

Nega: 2/5
Nega je nezahtevna, redni obiski pri frizerju niso potrebni, potrebno je redno razčesavanje daljše dlake na uhljih in nogah ter občasno krtačenje krajše dlake.

Sopotnik: 5/5
Je odličen deloven in družinski pes, prilagodljiv in karakterno nezahteven, močno navezan na lastnika in ne sodi v pesjak, še manj na verigo. Je aktiven in potrebuje nekoliko več gibanja.

Čuvaj: 3/5
Zadržan do tujcev, pozoren na dogajanje in zelo malo laja.

Zdravje: 5/5
Sodi med zelo zdrave  pasme.

O angleškem špringer španjelu malo na daljše

GLAVNE ZNAČILNOSTI
Značaj: aktiven, čuječ, prijazen, ustrežljiv in vesel, izjemno učljiv, močno navezan na lastnika, z otroki in drugimi živalmi se odlično razume. 
Velikost: približno 51 cm plečne višine
Teža: 20-25 kg
Barva: jetrno rjava/bela,  črna/bela ter rjava/bela z ožigi in črna/bela z ožigi – rjavimi znamenji na določenih mestih

SPLOŠNO
Angleški špringer španjel je ena najstarejših pasem. Psi so se uporabljali pri lovu z mrežami, s sokoli ali hrti; danes pa na lovu predvsem za šarjenje, dvig in prinašanje uplenjene divjadi; obenem so bili zvesti spremljevalci plemstva. Še danes imajo v sebi zagnanost za delo, gracioznost ter plemiško uglajenost, kar jih uvršča med odlične delovne pse (lovski psi, terapevtski psi, psi za iskanje droge ali razstreliva, ponesrečencev ali pogrešanih ljudi, za različne pasje športe, pasje razstave…) in hkrati odlične družinske pse. Na svojega lastnika/družino je izjemno navezan, je izjemno ustrežljiv in zelo pozoren. Pasma je manj popularna, saj jo večina še vedno povezuje samo z lovom, vendar pasma nudi veliko več kot samo to. So idealni družinski psi, ki dobesedno živijo za svojega lastnika/družino in jim njihova bližina pomeni največ.

AKTIVNOSTI

Angleški špringer španjel je zelo aktivna in istočasno prilagodljiva pasma, ki se znajde tako v urbanem okolju kot na podeželju. Primeren je za družine oz. posameznike, ki so zelo aktivni (šport in pasji športi), saj so po svoji konstrukciji zelo atletski psi, prav tako pa so primerni tudi za tiste, ki so manj aktivni (šport ali pasji športi), vendar je potrebno njegov nagon oz. željo po delu in ustrežljivosti preusmeriti v aktivne sprehode z mentalno zaposlitvijo (prinašanje, iskanje, poslušnost, …). Nikoli se ne utrudi pri prinašanju, obožuje vodo, prav tako je odličen z otroki, saj je izjemno nežen in potrpežljiv. 

NEGA
Dlaka angleškega špringer španjela je nezahtevna za nego. Je ravna, priležena telesu in gladka/svilnata. To jo naredi odporno na vremenske vplive in umazanijo iz okolja, saj, ko se osuši, umazanija enostavno odpade. Prav tako pes nima vonja. Daljša valovita dlaka je na uhljih, prednjih nogah, spodnjem delu trupa in zadnjem delu stegen pod repom. Priporočljivo je redno razčesavanje, s tem preprečimo vozlanje in v času menjave dlake večje količine odmrle dlake v stanovanju. 

VIZUALNO 
Angleški špringer španjel je srednje velik pes, sicer največji med španjeli. Je kompakten, simetrično grajen, aktiven, močan in vesel pes, jetrno rjavo/bele ali črno/bele barve ter jetrno rjavo/bele z ožigi ači črno/bele barve z ožigi, Z angleškim koker španjelom si deli zelo značilna dolga uhlja in srce parajoč španjelski pogled, ki razoroži še tako strogega lastnika. Ima močno telo, ki ne sme biti ne predolgo in ne prekratko, prsni koš mora biti dobro razvit in rebra morajo biti lepo zaobljena. Imeti mora močne noge in šape z močnimi blazinicami. Za angleškega špringer španjela je značilna prav posebna hoja, saj sprednje noge v stopalu-šape lahkotno meče predse na povsem lasten način. 

Pripravili: Martina Uršič, psarna Powered by Tritium in dr. Katja Rejec Longar, psarna Colepepper’s
Vsako kopiranje besedil je strogo prepovedano!