2. specialna razstava SKŠ

Druga specialna razstava za španjele in vodne pse Slovenskega kluba za španjele se je odvila v okviru butične razstave CACIB Polhograjski Dolomiti, 20.8. v  Polhovem Gradcu. S svojim odločnim očesom je nalogo sodnika opravil specialist za lovske pasme, gospod György Tesics iz Madžarske, ki je odsodil 6 pasem španjelov in vodnih psov iz 6 različnih držav, skupaj 30 psov. 

Mednarodna udeležba nas je razveselila, videli smo lahko pse, ki pri nas niso najštevilčneje zastopani, tudi na razstavah so bolj izjema kot pravilo, sploh takšne kvalitete. Gotovo je ena takih pasem tudi clumber španjel, mimogrede ga je angleški Kennel klub razglasil za ogroženo pasmo z manj kot 300 registriranimi mladiči letno v RK. Podobno velja še za field španjela, pa irskega vodnega španjela, sussex španjela in welsh špringer španjela. Clumber z Ravne Gore  ki je prejel najvišje priznanje za najlepšega psa specialne razstave – BIS, je postal tudi klubski prvak ter tudi prvak same CACIB razstave – BIS. Pes po imenu Hrothgar’s Hop Skip’ N’ Jump prihaja iz Hrvaške, njegova vzreditelja in lastnika sta mednarodna sodnika ga. Maja in g. Marko Bubalo (psarna Hrothgar’s clumber španjeli). Vili, kot ga ljubkovalno imenujejo, se med številnimi odličnimi rezultati lahko pohvali tudi z nazivom BOB iz prestižne razstave Crufts, ki ga je osvojil v letošnjem letu. 

Najlepši mladi pes specialne razstave – JBIS je bila tokrat modra serka – angleška koker španjelka iz Avstrije po imenu Manjuno’s Queen Of Fame vzrediteljice in lastnice, kinološke sodnice Katrin Eisen (psarna Manjuno’s english cocker Spaniels). Tudi Queeny je v okviru CACIB razstave osvojila še dodatno priznanje z nazivom drugega najlepšega mladega psa razstavnega dne. Sodnik je to psičko ocenil tudi za najlepšo v svoji pasmi (BOB) in ji na specialni razstavi dodelil 3. mesto v BIS programu.

Najlepši veteran v okviru razstave je bil  pes iz slovenske vzreje, vzrediteljice in lastnice Albine Nikolič po imenu Layton Your And My Genaro. Tudi njega je sodnik ocenil kot najlepšega v pasmi, v okviru CACIB razstave pa je osvojil naziv tretjega najlepšega veterana razstavnega dne ter drugo mesto v programu najlepšega lovskega psa razstave.

Tokrat so na specialki sodelovali tudi vodni psi, od katerih je bil najuspešnejši portugalski vodni pes Adriatic Porti Beast, lastnice Ane Šehović. Slednji je poleg naziva najlepšega psa v pasmi osvojil še drugo mesto v BIS programu specialne razstave in tretje mesto v 8. FCI skupini ter tudi tretje mesto v programu najlepšega lovskega psa razstave.

HVALA vsem razstavljavcem in obiskovalcem ter vsem ki ste pripomogli pri realizaciji dogodka, posebej Martini in Kaji, ki sta poskrbeli za nemoteno podelitev lepih rozet, posebnih kartončkov za klubskega zmagovalca in nagrad; hvala podjetju Iris d.o.o. ter Go Native & leader Slovenija, ki sta donirali hrano za nagrade, kinološkemu društvu Barje za gostoljubje in fotografu Simonu Marka za fotografije.

Rezultati:

BIS
1. Hrothgar”s Hop Skip’ N’ Jump, HR
2. Adriatic Porti Beast, SI
3. Manjuno’s Queen Of Fame, AT

JBIS

  1. Manjuno’s Queen Of Fame, AT  

VBIS

  1. Layton Your And My Genaro, SI
  2. Manjuno’s Beauty Fame, AT

Puppy BIS

  1. Xactly Scott Z Petrovy Pálenky, SI
  2. Starry Night Fantasy Glover Doreah, SI

Neža Jereb